Kuitusumasta kuitujumiinko kesällä 2023, kysyy puheenjohtajamme Jarmo Ruohola

Kokonainen vuosi tuli täyteen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja tilanne maailmalla on edelleen valitettavan epävakaa. Toivotaan kuitenkin tilanteen rauhanomaista ratkaisua ja mahdollisuuksia jälleenrakentamiseen. Kuitenkin muutaman viikon päästä päivä on jo yötä pitempi.

Tulevasta kesästä on tulossa valokuiturakentamisen osalta hyvinkin kiireinen. Valokuitutoimijoiden keskuudessa eri yhtiöiden liikkeitä seurataan hyvinkin tarkkaan, ja liikehdintää on jo ollutkin. Ensi kesän urakointeja varten ovat eri paikkakunnilla eri rakentajatahot jo mainostaneet liittymän saatavuutta. Valokuituliittymän haluavan kotitalouden kannalla ongelmaksi voi joissain tapauksissa muodostua kuitusuma. Asia hieman monimutkaisesti selitettynä tarkoittaa sitä, kun alueella on useita eri toimijoita ja vaikka liittymiä haluavia kotitalouksia olisi alueen kaikista kotitalouksista esimerkiksi niinkin hyvä kuin 60 % kaikista talouksista, voi huonolla tuurilla penetraatio jakautua alueen viiden tai kuuden tarjoajan kesken siten, että yksikään ei saa omaan rakentamispäätökseen tarvittavaa määrää liittyjiä, vaan halukkaat jakautuvat sopivan tasaisesti kaikille. 

Tämä johtaa kotitalouden kannalta pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, kuitujumiin, eli kiinteistöön ei saada valokuitua, vaikka halukkuutta liittymän ottamiseen olisi. Yksittäisen liittyjän on mahdotonta tehdä vuosiksi sitovia sopimuksia viiden tai kuuden tarjoajan kanssa (tai edes kahden?). 

Jotta maamme tietoliikenneinfra saataisiin toimivaksi, pitäisi Suomen jokaiseen kiinteästi asuttuun talouteen saada valokuitu, sillä vain valokuitu on kaikissa olosuhteissa toimivin ratkaisu. Mobiiliverkkoa voimme käyttää sitten liikkeellä ollessamme. 

Huhtikuun lopulla, eli 27.4.-28.4.2023, pidetään Seutuverkkojen kevätseminaari yhdistyksen jäsenille Levillä. Ilmoittautuminen seminaariin on jo avattu, lomake löytyy Seutuverkkojen nettisivuilta. Tilaisuutta juontaa ja oman ”Parempi työpäivä” -setin vetää melkein kaikkien tuntema Olli Keskinen. Seminaarin hinta on 250 euroa sisältäen itse seminaariohjelman, yhden yön majoituksen sekä ohjelmaan merkityt ruokailut ja kahvitukset. Kannattajajäsenillä on mahdollisuus näyttelytilan hyödyntämiseen veloituksetta. Pidetään Levillä mukavat ja asialliset valokuitupäivät. 

Mukavaa kevään alkua toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja