Jokaiselle tarpeen mukaan

Keskustelua Suomen tietoliikenneyhteyksiä leimaa minusta välillä outo kahtiajakoisuus. Toiset ovat sitä mieltä, että mobiiliyhteydet riittävät kaikkialla kaikkien tarpeisiin, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että valokuitu on ainoa oikea ratkaisu ja mikään muu ei ole mitään. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kumpikin väittämä on väärä. Sehän on niin kuin väittäisi, että kukaan ei tarvitse muunlaisia housuja kuin farkut, koska ne sopivat kaikkialla tai että joka ihmiseltä tulee vaatekaapista löytyä verkkarit.


Miksi sitten valokuitua ei tarvitse löytyä jokaisesta kodista? Yksinkertaisesti siitä syystä, että kaikkien käyttötarve ei edellytä sellaista. Jos henkilön pääasiallinen päätelaite on matkapuhelin tai mobiililiittymällä varustettu tabletti, samassa taloudessa ei ole kovin montaa tietoliikenteen kuluttajaa ja hyväksyy sen, että yhteyden nopeus vaihtelee, on tosi vaikea nähdä perustetta valokuituliittymälle.


Valokuituliittymä on erinomainen ratkaisu perheille, joissa on useita tietoliikenteen kuluttajia jo ihan kustannussyistä. Tuhatmegaisen liittymän saa jo melko kohtuullisella hinnalla ja kaista kun ei vaihtele niin siitä riittää juuri nyt jaettavaa kaikille. Kodin ulkopuolella, kun riittävät pienemmät nopeudet liittymiin. Etätyöntekijät hyötyvät myös valokuituliittymän tasalaatuisesta toiminnasta. Etäkokouksessa ei tarvitse miettiä johtuuko hiljaisuus siitä, että kaikki miettivät kuumeisesti vai siitä, että yhteydet katkesivat. Oma lukunsa ovat sitten verkkopelaajat, heille kun lyhyt vasteaika on erityisen tärkeä.
Jos leikitään ajatusleikkiä, että tietoliikenneyhteydet Suomessa olisi rakennettu tavalla kuin tuossa aiemmin mainitsemani mielipiteet esittävät, niin minkälaista tietoliikenneyhteyksien käyttö sitten olisi? Pelkillä valokuituliittymillä käyttö olisi sidottu kiinteisiin pisteisiin ja esimerkiksi puistosta olisi paha soittaa videopuhelu kotiin. Pelkillä mobiiliyhteyksillä taas todennäköisesti kaikkien yhteydet pätkisivät kaikkialla tai sitten horisonttia koristaisi tuulimyllyjen lisäksi melkoinen liuta mastoja.


Minä en kykene näkemään mobiili- ja valokuituliittymiä keskenään kilpailevina teknologioina vaan toisiaan täydentävinä. Kotona on hyvä olla laadukas valokuituyhteys, jotta vaikka 4K elokuvan katsominen suoratoistopalvelusta onnistuu ilman pitkiä latausaikoja tai kuvan rakeutumista ja kodin ulkopuolella tarvitaan laadukkaita mobiiliyhteyksiä, jotta videopuhelut onnistuvat tai voi autolla ajaessa kuunnella vaikka äänikirjaa. Tällaisen käytön onnistuminen Suomessa tarvitsee siis minusta molempia.


P.S. Vaikka oma käyttötarpeesi ei valokuituliittymää tarvitsisikaan niin jos joku sellaista alueellasi on rakentamassa niin minusta sellainen kannattaa silti ottaa, vaikkei sitä käyttöönottaisikaan. Tulevaisuutta ei kukaan voi varmuudella tietää ja jos käyttötarve syystä tai toisesta muuttuukin niin sellainen on valmiudessa odottamassa. Voi olla niin, että valokuituliittymän saa edullisemmin silloin kun verkkoa rakennetaan ja vaikka jälkiliittyminen todennäköisesti onnistuukin voi hinta olla kalliimpi myöhemmin. Toinen syy hankkia on se, että se nostaa kiinteistön markkina-arvoa. On todennäköistä, että kiinteistö menee nopeammin kaupaksi, jos sinne tulee valokuituliittymä.

Eetu Pekola

toimitusjohtaja, PyhäNet Oy