Syksy tulee kuitenkin

Julkaistu 7.9.2023

Parhaankin rakentamisen kesän jälkeen koittaa taasen syksy. Nyt vielä on päivissä pituutta ja vielä pystyy rakentamaan, viimeiset hetket taitavat kyllä olla käsillä tämän kesän urakoita aloittamaan. Jo kahden viikon päästä (23.9.2023 on tasaus) yö on taas päivää pidempi ja lumisateet ja pakkanen keskeyttävät valokuiturakentamisen. Ensi kesänä taas jatketaan.

Lupausten ja todellisuuden välinen ristiriita taitaa iskeä vielä valitettavan moneen kuituverkon rakentamiseen tänä(kin) syksynä, kesän lupausten lunastus ei taida kaikkialla toteutua. Myyntipuheet ja lupaukset eivät valitettavasti ole kohdanneet kaikilla alueilla, ensi kesälle jää vielä paljolti paikattavaa. Talvella voidaan ottaa ryhtiliikettä ja mahdollisuuksien mukaan korjata suunnitelmia ja mainontaa todenmukaisemmiksi. Edelleen eri toimijoiden luotettavuudesta/uskottavuudesta käydään keskustelu netin keskustelukanavilla. Voinko edelleen esittää alan toimijoille vilpittömän pyynnön ylimitoitetun markkinoinnin ja todellisen tekemisen epäsuhteen korjaamisesta? 

Meille, joilla valokuituliittymä jo on, ei netin ruuhkautumisesta tai viiveestä ole tietoa. Kaistaa on käytettävissä niin useaan IPTV-palveluun ja suoratoistoon kuin muuhunkin ja vielä jää satoja megabittejä vapaaksikin. Voi jos; kaikilla olisi Suomessa käytettävissään luotettava, toimiva, kohtuuhintainen ja ruuhkautumaton netti. Se olisi myös se perusta, jolle voitaisiin niitä uusia ja uudentyyppisiä tuotteita ja palveluita kehittää. Säästöä saataisiin monella eri tavalla moneen eri organisaatioon; valtion, kuntien, hyvinvointialueiden, taloyhtiöiden, yritysten ja yksityishenkilöiden osalle, kun nykyisistä raskaista rakenteista voitaisiin luopua. Informaatiotekniikassa säästöt monesti eivät synny itse uudesta tekniikasta vaan siitä, että vanhoista rakenteista ja vanhasta tekniikasta voidaan luopua.  

Muistutuksena vielä vuoden kuitutapahtuma ”Kuidun Kiitotie” on taas Tampereella 1.-2.11.2023, laita päivämäärä kalenteriin, tavataan siellä! Tietoa ohjelmasta ja muusta laitetaan syksyn aikana näkyviin Seutuverkkojen nettisivuille ja osoitteesta https://www.finnet.fi/valokuitu/kuidun-kiitotie/ voit tarkistaa ajankohtaiset tiedot. 

Mukavaa syksyä toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja