Syksy on tullut

Julkaistu 4.10.2023

Taasen on koittanut syksy ja rakentaminen vähitellen hiipuu päivien edelleen lyhetessä. Vielä tehdään tämän kesän/syksyn viimeisiä maarakennustöitä, jo rakennettujen osalta tehdään hitsauksia ja tietenkin kuitujen puhaltamista jatketaan vielä pitkälle talvea kohden. 

Lokakuun 2. päivänä järjestettiin Liikenne- ja viestintäfoorumi, jossa teemana oli ”Kansalaisten ja yritysten tarpeet ja hallitusohjelman mahdollisuudet”. Olin mukana kuuntelemassa muiden mukana, yksi ennakkokysymys linkittyi valokuiturakentamiseen. 

Kysymykseen ”Onko kiinteän laajakaistan rakentamiseen tukeen tulossa rahoitusta tuleville vuosille, tukea tarvitaan siellä missä kaupallinen rakentaminen ei ole kannattavaa?” Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne vastasi seuraavasti:

”Meillä on hallitusohjelmakirjaus, jossa me nyt sitten arvioidaan tämän hallituskauden aikana sen laajakaistatuki-ohjelman jatkotarvetta. Ja onhan tämä tietenkin semmoinen kokonaisuus, jota pitää katsoa koko Suomen näkökulmasta ja kun siellä ei välttämättä markkinaehtoista toimintaa sitten ole, niin siinä vaiheessa voi olla, että tulee jatkoa. Mutta tämä on ihan siellä hallitusohjelmakirjaus ja myöskin meillä työstössä.”

Näin valtakunnallisesti merkittävien kuiturakentajien edustajana tietenkin pitää toivoa, ettei yllä oleva ole ihan pelkkää sanahelinää. Nykyisellä tahdilla suuri osa maasta jää ilman luotettavia, nopeita ja toimivia tietoverkkoyhteyksiä. EU:lta olisi kuitenkin mahdollista saada huomattava tuki valtakunnalliseen valokuiturakentamiseen, kun valtio laittaisi oman osansa.

Sen sijaan, että mietitään, miten (miksi pitäisi) päästään tunnissa Helsingistä Turkuun ja tähän menee reilusti yli 4 miljardia, olisiko järkevää käyttää ko. rahat EU:n kautta valtakunnan valokuiturakentamiseen, jos EU:lta saa esim. 2/3 tukea, eli oma osuus 4 mrd olisi rakentamiseen 12 mrd euroa. (tästä omasta 4:stä alvina palautuu valtiolle 2,88 mrd)   

Muutamien matkustajien puolen tunnin ajansäästö pendelöintiin vai koko valtakunnan ja kaikkien kansalaisten tietoliikenneyhteyksien kuntoon laitto. Toivon todellakin järjen voittavan.

Vuoden kuitutapahtuma ”Kuidun Kiitotie” on taas Tampereella 1.-2.11.2023, vielä ehtii mukaan, kun ilmoittautuu ripeästi.

Tapaamisiin Tampereella, hyvää syksyä toivotellen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja