RAKENTAVA KESÄ ON NYT

Julkaistu 20.6.2024

Tänä kesänä rakennetaan valokuituverkkoa Suomessa taas useita kilometrejä ja usean eri tekijän toimesta. Tämän kesän jälkeen meitä valokuituliittymän kautta netissä on taas yhä enempi. Eli meitä onnellisista vielä onnellisimpia, kategoriaan OnnellisuusPlus™ kuuluvia. 

Suomen Seutuverkot ry piti sääntömääräisen kokouksensa Kuopiossa 14.6.2024, kokous eteni vanhojen rutiinien mukaisesti, tilinpäätös jne hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin. Seutuverkkojen kunniajäsenien määrä kasvoi yhdellä, kun pitkäaikainen kuituaktiivi Pauli Pullinen kutsuttiin Suomen Seutuverkkojen kunniajäseneksi, onnittelut vielä Paulille.

Aktiivimietintään kaikille voisi heittää perheen mobiililiittymien kuukausimaksut ja niiden minimoinnin; esimerkkiperheenä voidaan käyttää viiden hengen taloutta, jossa on töissä käyvät vanhemmat, kaksi yläastetta käyvää lasta ja yksi ala-asteella oleva. Alkutilanteessa perheen isä pohtii valokuituliittymän hankkimista, ja pitää sitä jokseenkin kalliina? Perheen äiti merkonomina osaa heti laskea, mitä maksaa kaikki mobiililaitteet kuukaudessa. Isän ja äidin liittymät ovat 300M liittymiä, hintaan 33,99 €/kk, lapsilla on perus4G liittymät hintaan 29,99 €/kk, lisäksi perheellä on yhteiskäytössä tabletti, jossa on 10 Mbit/s perus4G-liittymä. Kuukausikulut perheen kaikista liittymistä ovat yhteensä 184,94 €/kk. 

Siirtymällä valokuidun kautta olevan langattoman verkon käyttäjäksi, saadaan tällekin esimerkkiperheelle huomattava säästö (ja samalla vielä parempi ja nopeampi verkko). Ottamalla lapsille minimi4G-liittymät 15,99 €/kk (lapset käyttävät nettiä pääosin kotona, joten voivat olla WLANilla valokuidussa kiinni) ja vanhemmille vähän nopeammat (20 Mbit/s 24,99€/kk) ja perheen (tabletti voi olla kokonaan ilman omaa nettiliittymää, toimii mainiosta suoraan valokuidusta WLANilla) näin saadaan kuukausihinnaksi 97,95 €/kk. Kuukausihinta valoperheessä on vain reilu puolet mobiilitalon hinnasta. Isäkin huomasi, valokuituliittymähinnan säästää muutamassa kuukaudessa. 

Oletko sinä jo tehnyt oman kotisi liittymäkartoituksen?

Erittää mukavaa juhannusta kaikille

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja