Myyntipuheita vai tosirakentamista

Julkaistu 7.6.2023

Hyvää alkavaa, tosirakentamisen, vuoden 2023 kesää. Päivät pitenevät vielä jonkin aikaa, ja jo nyt päivänvaloa riittää valokuidun rakentamiseen hyvin pitkälle iltaan. Vaikka vielä ei kesän lämpö ainakaan tänne pohjoiseen ole ehtinyt. 

Tästä kesästä on tulossa valokuiturakentamisen osalta poikkeuksellisen kiireinen; nyt puntaroidaan eri valokuitutoimijoiden myyntipuheiden ja todellisen tekemisen eroavaisuudet. Valitettavasti kentältä on jo ehtinyt tulla negatiivista palautetta peruuntuneiden ja/tai viivästyvien rakentamissuunnitelmien osalta ja keskustelua eri toimijoiden luotettavuudesta/uskottavuudesta käydään netin keskustelukanavilla asialliseen sävyyn (ja toki joillakin foorumeilla keskustelua käydään myös epäasialliseen sävyyn tai ainakin vähän harmaalla alueella). 

Joidenkin alueiden osalta taitaa tälle kesälle toteutua kuitusuman aiheuttama kuiduttomuus. Alue, johon useat eri operaattorit ovat myyneet liittymiä ja kun alueen taloudet ovat tehneet sopimuksia eri operaattorien kanssa, ei alueelle ole muodostunut selkeää ”markkinajohtajaa”, siis tahoa, jolla olisi selkeästi eniten liittyjiä ja jonka kannattaisi ottaa urakoitsija töihin ja aloittaa valokuiturakentaminen. Normaalina kesänä ko. alueet voitaisiin ottaa varovasti mukaan rakentamissuunnitelmaan, koska todennäköisesti liittymiä/liittyjiä tulisi sitten rakentamisen edetessä, nyt ovat kuitenkin koneet ja henkilöt varattuna muualle, ja näin osa hyvin potentiaalisista alueista jää tällä kertaa valitettavasti rakentamatta. 

Positiivisena asiana on tälle kesälle tietenkin se, että työtilanne osaaville valokuiturakentajille on tällä hetkellä todella hyvä, osaavista tekijöistä lähes kaikkiin eri tehtäviin on pulaa, osaan tehtävistä saa osaajia hakea niiden kuuluisien kissojen ja koirien kanssa.

Muistutuksena vielä – tavataan 16. kesäkuuta Seinäjoella Suomen Seutuverkkojen sääntömääräiseen kevätkokouksen merkeissä. Kokous pidetään Sokos Hotelli Lakeudessa kello 19:00 alkaen. Kokoukseen on mahdollisuus osallistua etäyhteydellä, etäyhteyslinkin saa ilmoittautumalla kokoukseen sähköpostilla sihteeri@seutuverkot.fi.

Mukavaa kesää alkua toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja