Mikrokanavien käyttö tietoliikenneverkoissa

Se on moro, kuten Tampereella tavataan sanoa.

Olen AP Knaapi, alan veteraani (kohta 60 v). Työkokemusta minulla on tietoliikenneverkkojen rakentamisesta lähes 40 vuotta, josta viimeiset viisi vuotta Hexatronicin palveluksessa. Työnkuvani on laaja, mutta pääasiassa toimin kouluttajana sekä kenttätukena.

Kävin huhtikuussa FTTH-messuilla Madridissa ja oli todella mukava nähdä useita tuttuja kasvoja Suomesta. Kuten messuilla käyneet varmaan huomasivat, niin perinteistä kuitua ei näkynyt. Mikrokanavia, -kaapeleita, jakokaappeja, jatkoja, liittimiä sekä muita tähän tekniikkaan liittyviä tarvikkeita taas oli tarjolla monella osastolla. Se, että mikrokanavia löytyi usealta osastolta, johtuu siitä, että näitä on käytetty maailmalla jo vuosikymmeniä. Vaikka olin tällä kertaa messuvieraana pääsin Hexatronicin osastolla esittelemään uutuuksia usealle Suomesta saapuneelle verkonhaltijalle. Osastollamme oli esillä mikrokanavia, -kaapeleita, jakokaappeja, jatkoja, liittimiä sekä muita tarvikkeita. 

Suomessa on lopultakin päästy vauhtiin ja mikrokanavat ovat jo käytössä usealla operaattorilla. Miksi sitten käyttää mikrokanavia perinteisten kaapelien sijaan?  Ennen kuin siirryin Hexatronicin palvelukseen, olin suunnittelemassa ja rakennuttamassa verkkoja. Oli melko työläs tuo perinteinen verkko. Vuonna 2015 pääsin kosketuksiin mikrokanavatekniikkaan ja nopeasti heräsi ihmetys, että miksi vasta nyt, kun tekniikka oli ollut valmiina jo kymmeniä vuosia. Pakko sanoa, että etuja on useita.   

Alueiden rakentaminen helpottuu sekä nopeutuu ja suurin etu on kustannussäästö. Kun jatkojen määrä vähenee, niin tämä taas johtaa siihen, että työn määrä vähenee ja työ on suurin kustannuserä projekteissa. Yksi huomattava etu on myös se, että kaikille saadaan heti ainakin varaus tontin reunalle. Ja kun varaus on mikrokanava eikä kaapeli, niin taas tulee säästöä. Myöhemmin liittymän tilaavalle tarvitsee tehdä kaivutöitä vain tontilla ja kalliit katulupamaksut jäävät pois. Joskus myös käy niin, että tarvittavien kuitujen määrä kohteessa lisääntyy. Jos on asennettuna 4- kuituinen kaapeli ja tarvitaankin enemmän, niin ei hätää, puhalletaan vanha pois ja isompi kuitu tilalle. Eikä tarvita kaivinkonetta missään vaiheessa.

Myös useampi urakoitsija on alkuepäröinnin jälkeen kääntynyt kanavien puolestapuhujaksi, kun samana kesänä on saanut tehtyä useamman urakan ja tulot ovat nousseet.

Tästä aiheesta saisi melko paksun kirjan aikaiseksi, mutta jätetään kirjojen kirjoittaminen ammattilaisille. Mikäli tämä lyhyt teksti herätti kiinnostusta mikrokanavatekniikkaan, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä. Hexatronic auttaa tarvittaessa niin suunnitteluun, materiaalivalintaan, asennukseen kuin projektin valvontaan liittyvissä asioissa.

Yhteystiedot löytyvät osoitteesta Find us | Contact (hexatronic.com)

Rakentamisen täyteistä kesää kaikille

AP Knaapi 

Kouluttaja ja kenttätuki