Kuituyhtiöitä ja kuituyhtiöitä

Julkaistu 5.10.2023

Viimeisen 10 vuoden aikana Suomen valokuitukentässä on tapahtunut todella isoja muutoksia. 2010-luvun alkupuolella suurten kaupunkien ulkopuolella kuituverkkoja kuluttajien käyttöön rakennettiin pääosin vain pienten yhtiöiden toimesta. Nopeassa tahdissa syntyi kymmeniä osuuskuntia sekä kuntien omistamia pieniä kuituyhtiöitä. Yhtiöiden ja osuuskuntien päätavoitteena oli nopeiden tietoliikenneyhteyksien mahdollistaminen oman toiminta-alueensa asukkaille. 

Samaan aikaan mediassa myllytettiin isolla vaihteella mobiiliyhteyksien ylivoimaisuutta. Kuituliittymien myyntityötä tehtiin kuitenkin toisella tavalla, kyläilloissa ja kyläaktiivien kanssa yhteistyössä. Tällä tavalla valokuitua voitiin markkinoida keskustellen ja yllättäen moni huomasikin tarvitsevansa kuituliittymän. Pienet yhtiöt saivat riittävän määrän tilaajia, jotta rakentaminen saattoi alkaa.

Eletään syksyä 2023 ja Suomi on edelleen selvästi jäljessä kuiturakentamisessa verrattuna moneen naapurimaahan. Jälkiviisaana voitaneen todeta, että kuiturakentamisen kannalta Suomessa hukattiin aikaa turhaan keskusteluun, kumpi on parempi – kuitu vai mobiili. 

Viimeisen kolmen vuoden aikana isojen toimijoiden kuitukelkka on kääntynyt täysin ylösalaisin. Kaikki haluavat rakentaa kuituverkkoa, joka paikassa ja ihan sama, vaikka samalle alueelle olisi tulossa useampikin toimija. Etenkin kaupunkien läheisten asutusalueiden osalta eletään kiivasta kuituryntäyksen aikaa. 

Käynnissä olevan kuituryntäyksen myötä herää kuitenkin yksi olennainen kysymys – mihin tässä kuviossa sijoittuu mahdollinen asiakas ja hänen tarpeet? Miten asiakas voi pysyä selvillä, kuka oikeasti rakentaa minnekin, millä hinnalla ja milloin liittymän saa käyttöönsä – vai saako?

Olen seurannut valokuitutoimialaa nyt 10 vuotta Kairan Kuitu Oy:n toiminnan kautta, ja viimeiset kaksi vuotta odottanut omaa kuituliittymää kuituryntäykseen osallistuvalta yhtiöltä. Jos voisin valita, tilaisin ehdottomasti kuituni paikalliselta seutuverkkoyhtiöltä. Kaikissa asioissa isompi ei ole aina parempi.

Marianne Mäntylehto

toimitusjohtaja

Kairan Kuitu Oy