Kuitumarkkina räjähti Etelä-Pohjanmaalla!

Julkaistu 25.8.2022

Kuiturakentaminen erilaisten osuuskuntien ja kunnallisten yhtiöiden toimesta aloitettiin Etelä-Pohjanmaalla jo 2000-luvun alussa. Kuitenkin Traficomin tilastoissa alueemme on yksi huonoiten kehittyneistä nopeiden yhteyksien osalta. Osaltaan tästä syystä monen kuiturakentajan katse kääntyi Etelä-Pohjanmaalle. Nyt alueella on päästy sanoista tekoihin ja kuitubuumi alueella on alkanut.


Kiivas rakentamiskausi on käynnissä ja Suomea kuidutetaan vauhdilla. Sunetin lähiympäristössä Etelä-Pohjaanmaalla on saatu myös nauttia laajoista rakentamisprojekteista kesän 2022 aikana. Muutos aiempaan on ollut todella dramaattinen. Ennen vuotta 2022 alueella on toiminut aktiivisesti vain kaksi kuituverkon rakentajaa, nyt toimijoita on kuusi. Toisten projektit ovat isompia ja toisten pienempiä, mutta jokainen verkkoon liitetty kiinteistö on tärkeä.


Sunetin toiminnan kannalta muutos on näkynyt etenkin osaavien rakentamisporukoiden vähyytenä. Kilpailutuksiin saatiin vähemmän tarjouksia kuin ennen. Samalla myöskin hinnat ovat tarjouksissa nousseet.


Saman aikaisesti kuitu- ja 1000 megabitin liittymät ovat tulleet paikallisiin lehtiin tarjousten muodossa. Tietoisuus kuidun ja nopeiden yhteyksien hyödyistä on kasvanut. Tämä on näkynyt suoraan lisääntyneenä liittymäkyselyinä. Kyselyitä tulee myöskin aiempaa enemmän myös taajama-alueilta.


Liittymien toimittamisessa suurin epävarmuus kuitenkin on aktiivilaitteiden saatavuudessa. On erittäin haastavaa ennustaa vuoden päähän miten paljon laitteita tarvitaan ja milloin. Tällä hetkellä toimittajat toivovat ennusteita elokuun 2023 laitetoimitusten määristä, mutta myynti on meillä vielä tekemättä.


Vuoden 2021 Kuidun Kiitotiellä kahvipöytäkeskusteluissa eri toimijat kertoivat erilaisista suunnitelmistaan kuitumarkkinassa. Nyt onkin mukavaa päästä kuulemaan reilun kuukauden päästä, miten suunnitelmat ovat vuoden aikana toteutuneet. Nähdään siis Tampereella lokakuussa 4.-5.10.2022.


Suurin toive kaudelle 2023 olisi onnistunut myynti ja komponenttipulan helpottuminen. Seudulliset valokuituyhtiöt ovat elinvoimaisten alueiden tukijalkoja.

Aatu Samppala

toimitusjohtaja, SUNET Suupohjan seutuverkko

hallituksen jäsen, Suomen Seutuverkot ry