Kiivaasti kohti rakentamisen kesää

Tämän kesän rakentamiset ovat jo aluillaan, auroja teroitetaan ja ilmassa on jo oikeanlaista virettä. Viime kuukauden loppu oli messujen ja seminaarien aikaa, huhtikuun puolen välin jälkeen, eli 18. – 20. pidettiin Madridissa tämän vuoden FTTH-messut. Kuulumisia näistä messuista kuullaan toukokuun webinaarissa 10.5.2023 (http://bit.ly/SuomenSeutuverkot_Verkossa)

Viime viikolla pidettiin Suomen Seutuverkkojen ”jäsentenväliset” seminaaripäivät Levillä, paikalla oli mukavat 75 osallistujaa ja tunnelma tilaisuudessa oli mukavan positiivinen. Perjantain aikataulua jouduttiin kylläkin sovittelemaan paluulentojen ja iltapäiväohjelmien osalta tehtyyn kompromissiin.  

Heti tutustumisen jälkeen torstain aamupäivässä ohjelmanumerona oli Olli Keskisen vetämä ”Parempi työpäivä” -esitys, joka kertoi Kummeli-sarjan alkuvaiheista; sen toteuttamisesta ja ennen kaikkea tavasta toteuttaa tv-ohjelman tekemistä (verrokkina tässä on tietenkin Yleisradion silloinen tapa tehdä ohjelmaa televisioon). Tiivistetysti näistä toteuttamistavoista voidaan poimia muutamia, jotka voisivat tietyillä reunaehdoilla toimia jopa kuiturakentamisessa (suluissa Kummeliversio). 

1. Sovitaan se mitä tehdään (90 minuuttia valmista ohjelmaa) 

2. Sovitaan aikataulusta, koska tehdään/koska on valmista (6 viikkoa)

3. Sovitaan vapaapäivistä (ei viikonloppuisin, kun on keikkoja) 

4. Vältetään virheiden tekoa (ei tehdä väsyneenä väkisin, tavoite: tehdään 6 tuntia/päivä ja saadaan 3 minuuttia valmista)

5. Ei tehdä ylilaatua, tehdään se mitä vaaditaan, ei kaiveta metriin, jos voi ja riittää se, että aurataan 0,7 metrin syvyyteen (tasona riittää se, mikä kelpaa Yleisradiolle, esimerkkinä jopa ”Jouko ja Kosti”)

6. Ei nosteta käsiä pystyyn heti kun tilanne tulee päälle (tehdään vaikka Mauno Ahosta, jos ulkokuvaukset eivät onnistu)

7. Ollaan ylpeitä ammattilaisia (kävellään pystyssä ja morjestellaan)

Näillä Kummelin tuotanto-ohjeilla voimme mennä iloisin mielin tämän kesän haasteisiin!

Loppuun vielä muistutukset: toukokuun webinaarissa kuulemme Madridin FTTH kuulumisia, uusia tuotteita ja muuta. Kesäkuun 16. päivä kello 19:00 on Seutuverkkojen kevätkokouksen ajankohta, paikkana Seinäjoki ja Sokos Hotel Lakeus, tervetuloa.

Mukavaa kesän alkua toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja