Verkostoituminen on voimavara

Suomen Seutuverkot ry hyväksyttiin Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon jäseneksi kesäkuussa 2024. Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko ja Seutuverkkojen puheenjohtaja Jarmo Ruohola avaavat jäsenyyteen liittyviä asioita.

Osuuskuntatoiminnan edut?

Jarmo Ruoholan kertoo jäsenhakemuksen taustoista, jotka perustuvat juuri osuuskuntatoiminnan etujen pohdintaan. Hallituksessa jäsenyyshakemusta tehtäessä asiaa pohdiskeltiin usealta kantilta eli Jarmon vastaus kiteyttää Seutuverkkojan hallituksen kokonaiskäsityksen.

Valokuitutoimijoista etenkin pienet kyläverkot toimivat osuuskuntamuotoisesti, tämä
on yhdessä tehdyn valokuituverkon luontainen jatkumo.
”Olemme yhdessä tämän verkon tehneet ja yhdessä (ja ilman voiton tavoittelua) pidämme
omaa verkkoa pystyssä.

Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko tukee Jarmo Ruoholan näkemyksiä. Osuustoiminnalla on monia hyviä puolia:

Osuustoiminnan etu on jäsenlähtöisyys. Toiminta perustuu jäsenistön tarpeisiin ja tavoitteisiin, ei ulkopuolisen omistajien voiton maksimointiin. Osuuskunta tuottaa jäsenille hyötyä palveluina, alennuksina ja bonuksina. Lisäksi osuuskunnan päätöksenteon ytimessä on demokratia eli usein osuuskunnassa jokaisella jäsenellä on yksi ääni riippumatta sijoitetusta pääomasta.

Osuuskunta myös mahdollistaa riskien jakamisen yhdessä.

Miksi juuri Suomen Seutuverkkojen kannatti liittyä jäseneksi?

Edellisessä vastauksessani avasin jo osin Seutuverkkojen jäsenyyshakemukseen liittyviä seikkoja, tässä vielä lisää, jatkaa Jarmo Ruohola:

Suomen Seutuverkkojen jäsenistä iso osa on osuuskuntamuotoisia, etenkin näille
pienemmille toimijoille on huomattavaa etua olla mukana osuustoiminnan etujärjestössä,
nyt siis Suomen Seutuverkkojen kautta.

Mari Kokko listaa liittymisen etuja lisää:

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon päätehtävät on tehdä osuuskuntamuotoa tunnetuksi, varmistaa osuuskuntien äänen kuulumisen päätöksenteossa ja tarjota jäsenilleen tukea. Pellervo järjestää koulutuksia itse yhteistyössä Pellervo-instituutin kanssa, tuottaa materiaalia osuustoiminnasta ja antaa neuvontaa.

Mitä merkittäviä koulutuksia tai tapahtumia syksyyn ja tulevaan vuoteen ylipäätänsä on tulossa liittyen osuuskuntatoimintaan?

Koulutukset ovat yhteistyön syvintä ydintä, iloitsee Jarmo Ruohola ja kertoo oman toiminta-alueensa (Lapin maakunnan) alueella jo pidetyistä koulutuksista: Lapin alueen osuuskunnille oli syyskuun lopulla syyspäivät, jossa oli mukana kouluttajana Pauli Keränen, OTM, KTM, Toimitusjohtaja, Pellervo-Instituutti Oy. Aiheena oli ”Talouskoulutusta osuuskunnille ja muille toimijoille. ”

Kouluttaminen ja opastaminen on todellakin Pellervon syvintä ydinosaamista ja tekemistä, vahvistaa Mari Kokko. Aivan lähiaikojen koulutusta on tarjolla Helsingissä 7.-8.10.2024 osuuskuntien ja muiden jäsenomisteisten yhteisöjen edustajistossa, hallintoneuvostossa, hallituksessa tai toimihenkilöinä toimiville (Hallinnon perusvalmennus 7.-8.10.2024, PI-johtamiskoulu).

Pellervo-instituutin koulutustarjontaa kannattaa seurata: https://www.johtamiskoulu.fi/

Tulevista tapahtumista voi mainita:

22.10. klo 15-16
Miksi osuuskunta? Oikean yritysmuodon valinta -webinaari

7.11. klo 9-9.45
Pellervon Aamu: Yrityksen jatkaminen omistajanvaihdoksella

2.4.2025 
Pellervon vuosikokous klo 10, Simonkatu 6, Helsinki
Pellervon Päivä klo 13-16, Kulttuurikasarmi, Helsinki

Muita terveisiä osuuskuntatoiminnasta lukijoille?

Asiathan on lopulta melko yksinkertaisia, summaa Seutuverkkojen puheenjohtaja Jarmo Ruohola ja kiteyttää:

Osuuskunta on varsin toimiva yhtiömuoto kyläverkon hallinnointiin varsinkin, jos ei tarkoituksena ole voiton maksimointi.