Vaihteluvälillä on väliä, puheenjohtaja Jarmo Ruoholalta helmikuun alun terveiset

Arvoisat lukijat,

Tilanne maailmalla on edelleen valitettavan epävakaa, tilanteessa on tapahtunut valitettavan vähän muutosta. Hieman kevennystä nykypäivään voin kertoa ystäväni Pekan näkemästä painajaisunesta, jolla kuitenkin oli myönteinen päätös, näin Pekka kertoi:

”Olin menossa lähikauppaan ostamaan perustarvikkeita perheelle, aulassa näin kyllä kyltin ”Olemme siirtyneet vaihteluvälihinnoitteluun”, en kiinnittänyt siihen mitään ihmeempää huomiota. Lähdin hakemaan vaimon listan mukaisia tuotteita, ensimmäisenä 1½ litran maitopurkkia. Otin maitopurkin hyllystä ja se tuntui melko kevyeltä, ihmettelin asiaa tovin ja kävelinkin hedelmävaa’an luokse, laitoin maitopurkin vaa’alle, paino 450 grammaa. Kyseessä oli kuitenkin 1½ litran purkki ja hinta oli 1½ litran purkin mukaisesti, joten painoa olisi pitänyt olla 1,5 kilogrammaa. Luin maitopurkin kyljestä: Maitopurkki 1½ litraa, vaihteluväli 0,3 – 1,5 litraa. Hyvä, etten pudottanut purkkia kädestä. 

Jatkoin kuitenkin eteenpäin virvoitusjuomien luokse, pullohyllyjen tilalla oli nyt automaatti, josta ensin valittiin juoma, jonka jälkeen automaatti antoi valita kyseisen juoman pakkauskoot. Valitsin tutun colajuoman ja tällä kertaa litran pullon. Hetki tämän jälkeen automaatista tulikin tutun näköinen juomapullo, mutta pullo oli häthätään puolillaan. Nyt hoksasin heti tarkistaa pullon etiketin, ja tosiaan; virvoitusjuoma 1 litra, vaihteluväli 0,4 – 1,0 litraa, nyt sattui sellainen puolen litran pullo. Ihmeissäni lähdin kaupasta, ja heti kotiin päästyäni tarkoitus oli googlata, mikä tämä tämmöinen vaihteluvälihinnoittelu oikein on, ja missä ja miten sitä voi käyttää? 

Ennen sitä tein kuitenkin valokuituliittymässäni nopeustestin: liittymän nimellisnopeus on 200 Mbit/s, ja nopeustestin tulos oli 210 Mbit/s tulosuuntaan ja 205 Mbit/s menosuuntaan. Tässä kohtaa heräsin, eihän tämmöinen vaihteluväli voi olla totta ja onneksi valokuituliittymäni toimii oikealla/luvatulla* nopeudella.”

Huhtikuussa pidetään Seutuverkkojen kevätseminaari Levillä, päivät ovat 27.4. – 28.4.2023, merkitse päivät kalenteriin, jos ja kun toivottavasti olet yhdistyksemme jäsen. Pidetään mukavat ja asialliset päivän valokuidun hengessä jäsenistön kesken.

*) toki valokuituliittymässäkin nopeus hieman vaihtelee, vaihtelu on kuitenkin jotenkin tolkun rajoissa.

Mukavaa helmikuuta toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja