Suomen digikompanssin neula ei ohjaa kurssia

Eduskuntavaalit on pidetty ja edessä on hallitusneuvottelut hallitusohjelmien laatimisineen. Me yhdistyksenä olemme olleet mukana taustavaikuttamassa valokuituverkkojen laajenemiseen Suomessa, ja työ jatkuu varmasti tulevallakin eduskuntakaudella. 

Suomen Seutuverkot oli edustettuna maaliskuun 14. päivän Suomen suunta digitalisaatiossa -tulevaisuusseminaarissa Helsingissä. . Puheet, miten asiat tulevaisuudessa hoidetaan digitaalisesti, olivat hienoja ja juhlavia. Tilaisuudessa puheenvuoroja piti mm. kuntaministeri Paatero, liikenne- ja viestintäministeri Harakka ja teknologiateollisuudesta Jaakko Hirvola. Päivän lopussa oli vielä paneelikeskustelua digitaalisesta infrasta ja julkisista palveluista sekä digitaalisesta osaamisesta ja yritysten digitalisaatioista.

Puheenvuorossaan ”Tieto- ja teknologiapolitiikka konepajalta katsottuna” teknologiateollisuuden tj. Jaakko Hirvola totesi Suomen jääneen jälkeen yritysten tietotekniikan hyödyntämisessä, etu Ruotsin hyväksi on kymmeniä miljardeja euroa. Meillä tuotannon ohjausta jne. käyttävät tehokkaasti vain suurimmat yritykset, kilpailussa ei näin pärjätä.

Tuotannon  (tuotantolinjojen) pitää nykyisellään olla ketteriä, nopeasti muunnettavissa, toimivia ja kustannustehokkaita ja tähän tarpeeseen tehdashallien sisällä voidaan vastata langattomalla 26 GHz 5G -tekniikalla, sen nopeus ja kantama riittää tehtaan sisällä tarvittavan 20 – 30 metrin matkan.

Mutta, kun haluamme koko Suomen kattavan tietoliikenneinfran, ei sitä voida rakentaa 60 metrin välein sijoitettaville 26 GHz:n 5G tukiasemille.  Alemmilla taajuuksilla, kuten 2,6 GHz tai 800 MHz, saadaan kyllä kantavuutta lisää, mutta datan siirtokaista pienenee vastaavasti. Tätä fysiikan lakia ei pysty edes mobiilimyyjät muuttamaan, vaikka toki voivat saada tietämättömät ja osaamattomat uskomaan niin. 

Miten saamme päättäjät ymmärtämään fysiikan lakien merkityksen tietoliikenneratkaisujen suhteen? Menetämmekö vuosia kilpailukyvystä väärien olettamien takia? Onko meillä siihen varaa? Miksi Suomen pohjattomassa digikompassissa vain viisarit heiluvat?

Eli toistona aikaisemmasta kirjoituksesta: Jotta maamme tietoliikenneinfra saataisiin toimivaksi, pitäisi Suomen jokaiseen kiinteästi asuttuun talouteen saada valokuitu. Mobiiliverkkoa (3 G, 4G, 5G, jne) voimme käyttää sitten liikkeellä ollessamme.   

Vähän mukavampaa odotellessä, enää muutaman viikon odotus ja sitten näemme Levillä 27.4.2023. Pidetään Levillä mukavat ja asialliset valokuitupäivät. 

Mukavaa pääsiäisaikaa toivottaen

Jarmo Ruohola

Suomen Seutuverkot ry, puheenjohtaja